Online ya da çevrimiçi terapi olarak ifade edilen psikoterapi uygulaması geleneksel olarak yüz yüze uygulanan psikoterapi yönteminden farklı olarak teknoloji ve internet kullanımının arttığı günümüzde kullanılmaya başlayan ve son zamanlarda oldukça yaygınlaşan bir terapi türüdür. Günümüzde özellikle bireysel kullanımı artan çağdaş teknolojilerle birlikte, ihtiyaç duyulan ve Covid-19 pandemisi döneminde ise online psikoterapi dünyada ve Türkiye'de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Online veya yüz yüze terapi arasında işleyiş açısından fark bulunmamaktadır. Danışan kendini hangi terapi yönteminde daha konforlu ve açık iletişim içinde hissederse; ona göre online vaya yüz yüze terapi arasında seçim yapabilir.
Online psikoterapi 1900’lü yılların başında mesafeler arası olması, terapist ve hastanın geleneksel yöntemler ve uygulamalar dahilinde yüz yüze aynı ortamda bulunulmaması ve iletişimi sağlayan başka metotları kullanarak uzaktan iletişim kurulması bağlamında değerlendirecek olursak Sigmund Freud’un çalışmalarında mektuplaşarak hem hastaları ile yazışma hem de kendi analizi olarak da kimi kuramcılar tarafından değerlendirilen Dr. Fliess ile olan mektuplaşmaları bu anlamdaki tarihsel süreçteki psikolojik yardımların ilk örnekleri olarak değerlendirilebilir (Berger, 2016; Freud, 1897-1996; McLeod, 2008; Prabhakar, 2013). Buna bir başka örnekte telefonun kullanımının yaygınlaştığı dönemlerde 1968’de Massachusetts Hastanesi’nde telefon aracılığıyla psikiyatrik hizmetler hasta ve danışanlara sunulamaya başlamıştır.
(Brown 1998; akt. Zeren ve Bulut, 2018)
Uzman Psikolog Cansu Yırtar
Telif Hakkı © 2024 Uzman Psikolog Cansu Yırtar - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.